فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1384)

  • 85 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/03/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • رفتار سازمانی کارکنان تصفیه خانه آب اصفهان
    ابوالقاسم نوری، غلامرضا قاسمی، عباس امینی صفحه 1
    فشار روانی و استرس نقش تعیین کننده ای در رفتار سازمانی کارکنان آن موسسه دارد. مطالعه حاضر به منظور تعیین رابطه احتمالی میان نیت ترک شغل با تعارض نقش و همچنین رابطه عملکرد شغلی با نیت ترک شغل و میزان غیبت از کار طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه، از نوع پیمایشی مقطعی و تحلیلی است که در آن 88 نفر از کارکنان تصفیه خانه آب اصفهان شرکت داشته اند. متغیرهای مربوطه با سه مقیاس گرافیک دونالد پاترسون، ترک شغل، ابهام نقش ریزو، هاوس و لیتر ترمن سنجیده شده اند. داده های خام به کمک نرم افزار SPSS وضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    کلیدواژگان: فشار روانی، تعارض نقش، ابهام نقش، نیت ترک شغل، غیبت از کار، عملکرد شغلی
  • سنجش پایانی پرسش نامه ی مقبولیت اجتماعی دانش آموزان دبستانی شهر اصفهان
    راحله سموعی، هاجر باقرزاده، مریم سبزه واری صفحه 6
    مقبولیت اجتماعی، یکی از زمینه های رشد اجتماعی دوره کودکی است که روانشناسان آن را مورد مطالعه قرار داده اند. این مطالعه نیز مانند تمامی مطالعات علمی، نیاز به اندازه گیری دارد و از آنجا که مقبولیت اجتماعی، حداقل در کشور ما ایران، ابزار سنجش مناسبی ندارد، بنابر این، مطالعه ی حاضر در صدد تعیین کیفیت روان سنجی ابزار مناسبی در این ارتباط است.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع ابزار سازی است و با هدف تعیین کیفیت پایانی پرسش نامه ی مقبولیت اجتماعی بر روی 700 دانش آموز دبستانی دختر و پسر در شهر اصفهان با به کار گیری پرسشنامه 26 سوالی فورد و رابین (1970) در سه مرحله انجام شده است.
  • اثر استرادیول بنزوات بر یادگیری حافظه موش های صحرایی نر بالغ
    ریحانه هویدا، احمدعلی معاضدی، عبدالرحمن راسخ صفحه 12

    استروژن یکی از هورمون های استروییدی است که اثرات گسترده ای بر عملکردهای مختلف بدن دارد. اخیرا تحقیقات نشان داده است که استروژن برخی از توانایی های مغزی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد؛ بنابر این در این کار پژوهشی، اثر تزریق داخل عضلانی استرادیول بنزوات بر یادگیری و حافظه فضایی موشهای صحرایی نر بالغ نژاد N-MRI مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: یادگیری، حافظه، استرادیول بنزوات، ماز Y شکل، تزریق داخل عضلانی
  • بررسی رابطه اضطراب و کمال گرایی والدین با اضطراب امتحان دانش آموزان
    محمدعلی بشارت، مریم عباسی، سیدکاظم رسول زاده طباطبایی صفحه 21
    پدیداری اختلال های اضطرابی در جریان تحول کودک، از دیدگاه های مختلف، تابع نوع رابط موضوعی و مخصوصا رابطه کودک - مادر تلقی شده است. تاکید مضاعف بر متغیرهای شناختی، عاطفی و شخصیتی، بررسی متغیرهای شناختی، عاطفی و شخصیتی، بررسی متغیرهای موضوعی اضطراب امتحان را به دست فراموشی سپرده است. در این پژوهش رابطه اضطراب و کمال گرایی والدین با اضطراب امتحان دانش آموزان مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، اضطراب امتحان، روابط موضوعی
  • مقایسه کنش های هوشی مبتلایان به صرع 8-15 ساله با گروه کنترل در شهرستان اصفهان
    سید بدرالدین نجمی، مسعود اعتمادی فر، اکبر حسن زاده صفحه 28
    بیماری های مغز و اعصاب از جمله موارد شایع با پیامدهای روانی متعدد است. صرع به مثابه یکی از شایع ترین اختلالات عصبی با شیوع 4 تا 10 در هر هزار نفر، همواره توجه متخصصان به ویژه روان عصب شناسان را به خود جلب کرده است چرا که بنا به اذعان متخصصان مغز و اعصاب توانائی های شناختی این افراد از همتاهای سالم خود متفاوت است و تعداد تنش ها نوع داروی مصرفی در این اثرگذاری نقش مهمی ایفا می کند. این مطالعه به منظور مقایسه کارکردهای شناختی کودکان مبتلا به صرع با کودکان سالم و ارتباط آن با نوع داروی مصرفی و طول مدت درمان انجام گردیده است...
    کلیدواژگان: صرع، کنش های هوشی نورو پسیکو لوژی، کاربامازبین، سدیم و الپروات، فنوباربیتال، و کسلر کودکان
  • بررسی همه گیر شناسی اختلالات رفتاری دانش آموزان مدارس ابتدایی شهر اصفهان
    اکبر فرشید نژاد صفحه 34
    مدرسه ابتدایی نقش تعیین کننده ای در نیازهای تعلیم و تربیت ایفا می کند. این مطالعه جهت تعیین میزان شیوع اختلالات رفتاری از بین دانش آموزان پسر و دختر مقطع ابتدایی در شهر اصفهان در سال تحصیلی 80-79 طرح ریزی شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر که از نوع مقطعی، و تحلیلی توصیفی است، به منظور تعیین میزان شیوع اختلالات رفتاری کودکان مدارس ابتدایی شهر اصفهان با نمونه ای به حجم 1170 دانش آموز دوره ابتدایی (در قالب 587 نفر دختر و 583 نفر پسر) که به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شده بودند و با استفاده از 3 پرسشنامه (مایکل راتر فرم معلم، علایم مرضی کودکان (CSI-4) فرم والدین و جمعیت شناختی) در شهر اصفهان در سال 1380 انجام شد.
    کلیدواژگان: همه گیر شناسی، اختلالات رفتاری کودکان، پرسش نامه راتر، CSI، 4، اصفهان
  • افت تحصیلی دانش جویان و عوامل موثر بر آن
    سیدمحمود میرزمانی صفحه 41
    این پژوهش به منظور بررسی عوامل موثر بر افت تحصیل دانشجویان مشروطی در دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مجموعا 110 نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) دراین تحقیق شرکت داشتند. از این تعداد 80 نفر دانشجوی مشورطی این دانشگاه بودند که حداقل یک ترم تحصیلی مشروط شده بودند، و بقیه شامل 30 نفر دانشجوی غیر مشروطی بودند که گروه کنترل را تشکیل می دادند. ابزار پژوهش عبارت بود از: پرسشنامه 66 سوالی، چک لیست SCL-90-R و آزمون هوشی ریون بزرگسالان.
    کلیدواژگان: دانشجو، مشکلات روان شناختی، تحصیل، هوش، مشکلات خانوادگی
  • تاثیر مشاوره گروهی بر عملکرد خانواده و رضایت زناشویی در مادران کودکان مبتلا به آتیسم
    سرور آرمان، ناهید زارعی، علی اکبر فرشید نژاد صفحه 48
    اوتیسم یکی از اختلالات فراگیر رشد در کودکان است. این کودکان مشکلات زیادی در زمینه برقراری ارتباط با دیگران و همچنین تکلم دارند و دارای رفتارهای کلیشه ای هستند. حضور این کودکان در یک خانواده، باعث فشار روانی بر روابط زناشویی و خانواده است. هدف این پژوهش، مطالعه تاثیر مشاوره گروهی مادران کودکان مبتلا، بر روابط زناشویی و عملکرد خانواده می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت تحلیلی (مورد - شاهد) در سال 82 در کلینیک مشاوره کودکان اصفهان انجام شد...
    کلیدواژگان: آتیسم، رضایت زناشویی، عملکرد خانواده، مشاوره گروهی
  • بررسی تاثیر برخی عوامل فردی و اجتماعی بر نگرش دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به آینده شغلی خود
    نفیسه صدر ارحامی، صمد کلانتری، سهراب عطارد صفحه 53
    افزایش ناموزون و بی رویه تعداد پزشکان عمومی در کشور یکی از مسائل حاد و مشکل آفرین جامعه ما شده که تحقیقات و پژوهشهای متعددی را از زوایای گوناگون می طلبد. تحقیق حاضر نگرش دانشجویان رشته پزشکی عمومی را نسبت به آینده شغلی خود مورد توجه قرار می دهد و می کوشد تا با مشخص کردن دیدگاه آنان نسبت به مسائل مختلف اجتماعی، اقتصادی و آموزشی که به نوعی با ارتقای سطح کیفی رشته پزشکی ارتباط پیدا می کند، برای برنامه ریزان امور آموزشی و بهداشتی کشور راهکاری مفید باشد.
    کلیدواژگان: نگرش دانشجویان پزشکی، آینده شغلی اصفهان
  • مقایسه میانگین نمره اضطراب و افسردگی در معتادان مراجعه کننده به مرکز درمان وابستگی به مواد بیمارستان نور
    مهرداد صالحی، محمدرضا مختاری، سید رضامدرس هاشمی صفحه 58
    مشکلات روانی و شخصیتی می توانند هم علت و هم معلول اعتیاد باشند و در بیشتر تحقیقات انجام شده ابتلای همزمان سوء مصرف مواد و اختلالات روانی گزارش شده است. بسیاری از مطالعات، شدت بیشتر سوء مصرف مواد و پیش آگهی درمان بدتر آن را در ابتلای همزمان سوء مصرف مواد و سایر اختلالات روانی گزارش کرده اند. یکی از عواملی که به شکست درمان اعتیاد و برگشت مجدد افراد به سمت مواد مخدر منجر می شود، نادیده گرفتن اختلالات روانی، پیش و پس از سم زدایی است...
    کلیدواژگان: سم زدایی، معتاد، اضطراب، افسردگی
  • مقایسه اثر بخشی فلوکستین و نورتریپتیلین در درمان کودکان و نوجوانان مبتلا به افسردگی اساسی
    عباس عطاری، همکاران صفحه 63

    بروز افسردگی در سنین پیش دبستانی 9/0 درصد، در سنین دبستان 9/1 درصد و در نوجوانان 7/4 درصد تخمین زده می شود. شیوطول زندگی افسردگی (Lifelong Prevalence) در نوجوانان به میزان بزرگسالان است (10-20 درصد) درمان دارویی اختلالات خلقی در کودکان و نوجوانان، هنوز در مراحل اولیه مطالعات معتبر می باشد. نورتریپتیلین برای درمان علائم افسردگی در نوجوانان و بزرگسالان از سوی FDA تایید شده است. همچنین در حال حاضر SSRI ها درمان انتخابی دارویی در اختلال افسردگی در کودکان و نوجوانان می باشند. این مطالعه به منظور مقایسه اثر نورتریپتیلین با فلوکستین در درمان افسردگی اساسی در کودکان و نوجوانان طراحی شده است...

    کلیدواژگان: افسردگی اساسی، نورتریپتیلین، فلوکستین، کودکان و نوجوانان
  • بررسی دیدگاه های مسؤولان، معتادان و مددجویان در ارتباط با عوامل بازدارنده معتادان بعد از ترک اعتیاد در اصفهان
    ملیحه سلیمانیان راد، قربانعلی سلیمی صفحه 68
    پژوهش حاضر به بررسی نظریه های مسؤلان و دست اندرکاران امر مبارزه با مواد مخدر در ارتباط با عوامل بازدارنده (آموزش - نظارت و کنترل) معتادان، به منظور ارایه پیشنهادهایی به مسؤلان امر مبارزه با مواد مخدر برای بهبود و اصلاح روش های پیشگیری از عود مجدد و در نهایت یک بررسی مقایسه ای بین نظرهای مسؤلان، مددجویان و معتادان به منظور مشخص ساختن نقطه نظرات مشترک میان گروه های مورد مطالعه می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوعی توصیفی پیمایشی است...
    کلیدواژگان: مواد مخدر، مددجو، معتاد، بازپروری، آموزش معتادان، اصفهان
  • چکیده انگلیسی مقالات
    صفحه 75